Uydu haberleri 08.03.2022
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 8 Ocak’ta fırlatılan Türksat 5A haberleşme uydusunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla yarın Türksat AŞ'nin Gölbaşı yerleşkesinde düzenlenecek törenle dünyaya hizmet vermeye başlayacağını bildirdi.
Karaismailoğlu, AA muhabirine, Türkiye'nin uydu teknolojilerinde olduğu gibi uzay çalışmaları alanında da hızını yükselttiği bu dönemde, yeni ve yerli haberleşme uydularının üretim, entegrasyon, test ve fırlatma süreçlerinin iç içe yaşandığını söyledi.
Türkiye'nin uydu ve uzay çalışmaları alanında uluslararası oyuncu olma yolunda ilerlediğini vurgulayan Karaismailoğlu, yayıncılık ve internet erişimi hizmetleri noktasında, stratejik haberleşme sistemlerini sürekli güncelleyerek, zamanın gereği olan yenilikleri vatandaşlara dünyayla eş zamanlı sunduklarını dile getirdi.
Karaismailoğlu, uydular üzerinden televizyon ve radyo yayıncılığıyla internet erişiminde ve diğer katma değerli uydu hizmetleriyle bölgede lider, dünyada marka değeri yüksek ülke olmak istediklerine dikkati çekerek, ülkenin kara, hava, demir ve deniz ulaşımı kadar uydu iletişimiyle uzaydaki güç ve etkinliğinin de çok önemli ve hayati olduğunu anlattı.
Dünyanın birçok noktası kapsama alanında olacak
Ocak ayı başında başarıyla fırlatılan Türksat 5A haberleşme uydusunun yörünge yolculuğuna devam ettiği bilgisini veren Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
"4 Mayıs itibarıyla uzaydaki jeosenkron yörüngeye ulaşan, 5 Mayıs'ta yörünge testlerine başlanan Türksat 5A'nın test çalışmaları başarıyla tamamlandı. Uydumuz, 28 Haziran'da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Türksat AŞ'nin Gölbaşı yerleşkesinde düzenlenecek törenle dünyaya hizmet vermeye başlayacak. Haberleşme uydumuz hizmete girdiğinde, Türkiye ile Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta-Batı ve Güney Afrika'nın yanı sıra Akdeniz, Ege ve Karadeniz'i kapsama altına alacak."
Uydunun, televizyon yayıncılığıyla veri haberleşme hizmetinde Türkiye'yi dünyada yeni Ku-Band kullanan öncü ülkeler ligine taşıyacağını vurgulayan Karaismailoğlu, Türksat 5A'nın elektrikli itki sistemi sayesinde 30 yılı aşkın süreyle TV yayıncılığı ve haberleşme alanlarında hizmet sağlayacağını bildirdi.
Karaismailoğlu, Türkiye'nin haberleşme uydu trafiğinin bundan sonra da artacağını sözlerine ekledi.(28.06.2021)
Türksat 5A, 31 derece doğu yörüngesine ulaştı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ocakta fırlatılan Türksat 5A haberleşme uydusunun dün itibarıyla 31 derece doğu yörüngesine ulaştığını belirterek, "Türksat 5A'nın bir ay kadar test çalışmaları devam edecek.
Uydumuz, hazirandan sonra dünyaya hizmet vermeye başlayacak." dedi.
Karaismailoğlu, AA muhabirine, Türkiye'nin uydu teknolojilerinde olduğu gibi uzay çalışmaları alanında da hızını yükselttiği bugünlerde, yeni ve yerli haberleşme uydularının üretim, entegrasyon, test ve fırlatma süreçlerinin iç içe yaşandığını söyledi.
Türkiye'nin uydu ve uzay çalışmaları alanında uluslararası oyuncu olma yolunda ilerlediğini vurgulayan Karaismailoğlu, yayıncılık ve internet erişimi hizmetleri noktasında, stratejik haberleşme sistemlerini sürekli güncelleyerek, zamanın gereği olan yenilikleri vatandaşlara dünyayla eş zamanlı sunduklarını bildirdi.
Karaismailoğlu, uydular üzerinden televizyon ve radyo yayıncılığıyla internet erişiminde ve diğer katma değerli uydu hizmetleriyle bölgede lider, dünyada marka değeri yüksek ülke olmak istediklerini ifade ederek, ülkenin kara, hava, demir ve deniz ulaşımı kadar uydu iletişimiyle uzaydaki güç ve etkinliğinin de çok önemli ve hayati olduğunu dile getirdi.
Ocak ayı başında başarıyla fırlatılan Türksat 5A haberleşme uydusunun yörünge yolculuğuna devam ettiği bilgisini veren Karaismailoğlu, şöyle konuştu:
"Türksat 5A uydumuz, 3 Mayıs itibarıyla 31 derece doğu yörüngesine ulaştı. Türksat 5A'nın bir ay kadar test çalışmaları devam edecek. Uydumuz, hazirandan sonra dünyaya hizmet vermeye başlayacak. Haberleşme uydumuz hizmete girdiğinde, Türkiye ile Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta-Batı ve Güney Afrika'nın yanı sıra Akdeniz, Ege ve Karadeniz'i kapsama altına alacak."
"UYDUMUZ, TÜRKİYE'Yİ YENİ KU-BAND KULLANAN ÖNCÜ ÜLKELER LİGİNE ÇIKARACAK"
Uydunun, televizyon yayıncılığıyla veri haberleşme hizmetinde, Türkiye'yi dünyada yeni Ku-Band kullanan öncü ülkeler ligine taşıyacağını vurgulayan Karaismailoğlu, Türksat 5A'nın elektrikli itki sistemi sayesinde 30 yılı aşkın süreyle TV yayıncılığı ve haberleşme alanlarında hizmet vereceğini anlattı.
Karaismailoğlu, Türkiye'nin haberleşme uydu trafiğinin bundan sonra da artacağını belirterek, "Üretim süreçlerinde sona yaklaşılan Türksat 5B haberleşme uydusunu da bu yılın 4'üncü çeyreğinde uzaya fırlatmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Türksat 5B'nin 42 derece doğu yörüngesinde hizmet vereceğini kaydeden Karaismailoğlu, bu uydunun önde gelen özelliklerinden birinin de Türksat'ın mevcut Ka-Band veri haberleşme kapasitesini 15 kat daha artırması olacağını bildirdi.
Kara, hava ve deniz araçlarına gelişmiş veri haberleşme hizmeti sunacak Türksat 5B sayesinde ticari gemi ve hava ulaşım pazarına odaklanılacağına dikkati çeken Karaismailoğlu, Türksat 5B ile Orta Doğu'nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerin kapsama alanında yer alacağı bilgisini verdi.
Karaismailoğlu, milli imkanlarla geliştirilip üretilme çalışmaları süren Türksat 6A haberleşme uydusunun üretim ve entegrasyon süreçlerinin yoğun şekilde devam ettiğini belirterek, "Türksat 6A'yı 2022 yılında uzaya göndermeyi planlıyoruz." dedi.(29.05.2021)
Türksat 5A uydusu haziranda devrede
8 Ocak’ta uzaya fırlatılan Türksat 5A uydusunun yörüngesine ulaştıktan sonra testlerinin yapılacağını ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yörüngesine yolculuğu devam eden Türksat 5A’nın elektrikli itki motorları kullanılarak yörünge yükseltme operasyonlarının 13 Ocak’ta başarıyla yapıldığını belirtti.
Uydunun tüm alt sistemlerinin sorunsuz çalıştığını vurgulayan Karaismailoğlu, Türksat 5A’nın yerden 36 bin kilometre mesafedeki yörüngesine ulaşmasının mayıs ayının ilk günlerinde olacağını kaydetti. Karaismailoğlu, “Uydumuz yörüngesine ulaştıktan sonra, yörünge testleri yapılacak ve haziran ayı itibarıyla teslim alınıp, çalışmaya başlayacak” dedi.
GÜCÜ ARTAR
Türksat AŞ Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen, “Ka Bant Milli Uydu Haberleşme HUB Sistemi ve Modem Geliştirilmesi Projesi” imza töreninde yaptığı konuşan Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın uydu ve uzay çalışmalarına ivme kazandırdığını dile getirdi. Karaismailoğlu, Türksat 5B’nin üretim çalışmalarının planlanan takvime uygun devam ettiğini, uydunun bu yılın ikinci yarısında uzaya gönderilmesinin planlandığını bildirdi. Yerli ve milli imkanlarla üretilen ilk haberleşme uydusu Türksat 6A’nın, 2022’de uzaydaki yerini alacağına dikkati çeken Karaismailoğlu, şöyle devam etti: “Ülkemiz, bugün, kendi uydularını geliştirme, üretme ve test edebilme düzeyine gelmiştir. Ülkemizin uzay alanındaki kurumsal kapasitesine büyük bir önem veriyoruz. Milli Uzay Programı kapsamında yeni nesil uydu geliştirme alanında dünyayla rekabet gücümüzü geliştiriyoruz. Uzayda izi olan ülkelerin, dünyadaki gücünün artacağına yürekten inanıyoruz.”
15 KAT ARTACAK
Türksat 5B uydusunun en önemli özelliğinin, sahip olduğu 53 Gbps kapasiteli Ka Bant haberleşme sistemi olduğunu aktaran Karaismailoğlu, “Ka Bant sistemiyle mevcut geniş bant veri haberleşme kapasitemiz yaklaşık 15 kat artırılmış olacak” dedi.(28.02.2021)
Türksat 4A ve Türksat 4B Uydu İhalesi ve Uydu Üretim Teknoloji Transferi Projesi imza töreni, 07 Mart 2011 Pazartesi günü (bugün) saat 10:00’da Ulaştırma Bakanlığı DLH Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim ÖZ, Mitsubushi Electric Corporation (MELCO) Genel Müdürü Eiichi Hikima ve Genel Müdür Yardımcısı Toru Yunoki katıldı. Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme uyduları hakkında bilgi veren Dr. Dalbay şu şekilde konuştu: “Ülkemizin içinde bulunduğu istikrar ortamı içinde hem Türkiye’den, hem de özellikle çevre ülkelerden haberleşme uydularımıza çok büyük oranda talep geleceğini öngörüyoruz. Bugün itibariyle karşılayamadığımız kapasite talebini yabancı uydu operatörlerinden uydu kapasitesi kiralayarak gidermeye çalışıyoruz. Bu projemize konu olan Türksat 4A uydusu 2340 Mhz band genişliğine sahiptir. Söz konusu uydunun 30 yıl manevra ömrü vardır; 3800 kg kuru yük ağırlığındadır. Türksat 4B uydumuz 3340 Mhz band genişliği ve 3900 kg ağırlığında olacaktır. Aynı zamanda bu uydumuzda da 30 yıl manevra ömrü bulunmaktadır. Türksat 4A uydumuz 2013 yılının son üç ayında, Türksat 4B uydumuz ise 2014 yılının ilk üç ayında uzaya fırlatılıp hizmete girecektir.” Japon Mitsubishi Electric firması Uzay Bölümü Genel Müdürü Eiichi Hikima, konuşmasına Türkçe, “Günaydın Sayın Bakan ve misafirler” diyerek başladı. Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme uydularının imza töreni için Türkiye’de bulunmaktan gurur duyduğunu ifade eden Hikima şu şekilde konuştu:“Bu çok önemli projede çok güvenilir, üstün standartlara sahip haberleşme uydularını Türkiye’ye vereceğimizden eminiz. Kullanacağımız uydu platformu, dünya sigorta şirketleri tarafından da çok güvenilir olarak kabul edilmiştir. Biz, bu proje ile Türkiye’ye sadece uydular vermeyeceğiz; bu vesileyle iki ülke arasında uzun süreli ilişkiler kurulacağına da inanıyoruz. Buradaki çalışmalarımız, haberleşme uyduları ile sınırlı kalmayabilir; bunları gözlem uydularıyla da genişletmek mümkün olabilir. Japonya olarak Türkiye’deki uzayla ilgili her türlü çalışmayı destekleyeceğimizi söylüyoruz. Müşteri memnuniyetini en üst düzeyde sağlayacağımızın ve Türkiye’ye en iyi şeyleri yapacağımızın sözünü veriyoruz.” Törende, Türksat A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeleri ve Ulaştırma Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticileri de hazır bulundu. Türkiye Uydu Siparişinde bir ilk yaparak Fransız Alcatel firmasını bıraktı. Yıllardır kullandığımız uyduların kalitesi ortada idi. Umarım Japon uyduları daha verimli olmasını umuyoruz. Türksat Uydularının bir an önce yörüngelerinde yerini almasını ve kullanıma başlamasını temenni ediyoruz. Türksat 2A uydusunun ömrünün sonun 2014 olduğu düşünülürse yeni uyduların teslim süresi çok kritik bir tarih olarak gözüküyor. Türksat 5A uydusu, esasen Türksat 4A ve Türksat 4B’nin teminiyle ilgili anlaşmada bir stratejik işbirliğini de öngörüyor